Vyberte stránku

Poslední Saudkův obraz před kómatem, je to už 5 let

  1. dubna 2011

Už je to dlouhých pět let, co českému komiksovému kreslíři Kájovi Saudkovi (narozen 13. května 1935) zaskočilo sousto tak nešťastně, že upadl do kómatu. Dodnes leží v bezvědomí v pražské motolské nemocnici. Jeho nejbližší pořád doufají v zázrak.

Kája Saudek vždycky působil vedle svého bratra, fotografa Jana Saudka, trochu zakřiknutě. Ve skutečnosti ale byl jako ta tichá voda, co břehy mele. Obdivoval ženy a v jeho náruči skončilo mnoho krásek, z nichž většinu sbalil u bazénu v pražském Podolí. Jeho milenky, známé i kamarádky se pak stávaly předobrazem komiksových postav.

Záporák Jan

A tak třeba hlavní postavě Muriel svých slavných komiksů Muriel a andělé a Muriel a oranžová smrt dal tvář své tehdejší lásky, sexsymbolu 60. let Olgy Schoberové. Naopak záporné postavě Xerona dal podobu svého bratra Jana, s nímž měl na konci šedesátých let rozepře.

Osudovou ženou se pro něho stala manželka Hanka, které přátelé říkají Johanka. Ta se pro něho stala velkou inspirací a podle ní nakreslil mnoho komiksových krásek.

Manželka bojuje

Pět let je dlouhá doba, ve které žije rodina Káji Saudka v neustálém stresu. Každý den chodí do nemocnice, kde se stav nemocného nijak nelepší. Podle manželky Johanky Kája prý vypadá jako Šípková Růženka – skvěle, jako v nejlepší kondici. Jeho srdce je zdravé, jen mozek zůstává v útlumu. Změny k lepšímu prý se tu a tam objeví, ale je tu neustálý strach ze zvratu.

Když se vám tohle přihodí, jste v šoku, neschopni jakékoli reakce. Když se trochu vzpamatujete, bojujete o život svého muže, a když se to pak trochu zlepší, radujete se. Jenže pak zas nastane chvíle, kdy se nemocný nakazí nějakou bakteriální nákazou, a zas to jde dolů. To je další ťafka a vy zase bojujete. Pořád řešíte nějakou aktuální věc, takže ani nestíháte sledovat nějaká zlepšení. Kája má tak tuhý kořínek, že se vždycky z toho dostal. Den co den ale začínáte od nuly,“ říká paní Johana, která si nepřipouští, že by neměla bojovat.

Kvůli bakteriím k němu také paní Johana nepouští jiné lidi než příbuzné. Každý den přichází, vypráví mu o tom, co se děje, cvičí s ním a pouští mu hudbu – hlavně klasiku, kterou měl rád. I v nemocnici je obklopen svými obrázky, aby se cítil jako doma.

 

 

V roce 2006, několik týdnů před osudnou nehodou, přišla za Kájou Saudkem do jeho ateliéru jeho kamarádka, výtvarnice Lenka K. Galeoni (48). Prohlížela si jeho kresby a velmi se jí zalíbil právě dokončený obraz ženy v modrých barvách. Kreslíř jí nabídl, že ji také namaluje. A jak jinak než nahou. Lenka souhlasila. „Samozřejmě mě to potěšilo a souhlasila jsem. Tím, že sama výtvarničím, tak se i na samotnou tvorbu dívám jinak. Nahé lidské tělo považuji za přirozené a jsem ráda, mohu-li se účastnit malování obrazu, ať ze strany malíře nebo modelu!“ vzpomíná Lenka se smíchem.

Výtvarnice Lenka K. Galeoni: Snad se stane zázrak…

Lenku K. Galeoni (48) jsme telefonicky zastihli v New Yorku, kde připravuje svou výstavu. Umožnila nám zveřejnit jednu z posledních kreseb proslulého umělce a odpověděla na několik otázek.

Jak jste se s Kájou poznala?

„S Kájou i jeho rodinou se znám, neboť dělal ilustrace pro firmu, pro kterou jsem také pracovala. Měla jsem možnost jej navštěvovat u něho doma a zde jsem poznala jeho ženu, dceru Bereniku i syna Patrika. Když jsem poprvé viděla jeho ženu Johanku, došlo mi, kde bral inspirace pro své komiksové sexy ženy…“

Jaký to je podle vás člověk?

„Kája je introvert, na rozdíl od svého bratra Jana. Často býval celé hodiny sám zavřen ve svém ateliéru a jen si tvořil.“

Víte, co se mu tehdy přesně stalo?

„Navštívila jsem jeho rodinu několik dní po té tragické události. Byla to nešťastná souhra nehod, kdy Kájovi, když byl sám, zaskočilo sousto, a než se na to při jeho záchraně jeho ženou i přivolanou záchrannou službou přišlo, bohužel uběhlo pár minut, které byly dost rozhodující. Kája už od té doby nenabyl vědomí.“

Byla jste se za ním někdy podívat v nemocnici?

„Ne, nebyla a myslím si, že by to ani nebylo vhodné. Nepatřím do jeho blízké rodiny a v tomto případě, kdy Kája nevnímá okolí, by to byla spíš k jeho osobě neúcta a obtěžování.“

Souhlasíte s postojem Kájovy manželky, která stále doufá, že se manžel probudí, a nechce ho nechat odpojit?

„Protože věřím v zázraky, tak bych se pravděpodobně nikdy neodhodlala ukončit život toho, koho miluju. I přes to, že bych riskovala, že se jednoho dne probudí a bude zřejmě zdravotně či psychicky poškozen. Asi bych také doufala…“

Autor: Václav Suchan, Zuzana Pšenicová, mivrk